Waar komen Zwitserse herders vandaan?

Zwitserland is een bergachtig Midden-Europees land met talloze meren, dorpen en de hoge toppen van de Alpen. De steden bevatten middeleeuwse wijken, met bezienswaardigheden zoals de Zytglogge-klokkentoren van de hoofdstad Bern en de houten kapelbrug van Luzern. Het land staat ook bekend om zijn skigebieden en wandelpaden. Het bankwezen en de financiële sector zijn belangrijke sectoren, en Zwitserse horloges en chocolade zijn wereldberoemd.

De witte Zwitserse herder vindt zijn oorsprong in de Thüringer regio van Duitsland. Daar was de witte herder een voorloper van de populaire Duitse herdershond, en door zijn lichaamstype was hij zelfs een van de rassen die werden geselecteerd om de Duitse herder te creëren. Bijna een eeuw lang was er weinig onderscheid tussen de Duitse herder en de witte herder. Toen, in de jaren dertig, werd de witgekleurde hond uit de herderfokkerij verwijderd en bijna uitgestorven.

De Zwitserse herder is een middelgrote hond die bekend staat om zijn levendige en lieve temperament. De afstamming van de Zwitserse herder is gekoppeld aan die van de Duitse herder, en men denkt dat het ras zijn oorsprong heeft in Zwitserland, hoewel zijn voorgangers uit Amerika zijn geïmporteerd. Omdat het nogal paradoxaal was, vormden juist die factoren die het grootste potentieel hadden om het bestaan van de Duitse herdershond met witte vacht teniet te doen, uiteindelijk juist de mogelijkheid om het ras van de Witte Herder te ontwikkelen en te laten groeien als een apart en uniek hondenras. De witte Zwitserse herdershond is berucht vanwege zijn vermogen om met zijn blaf niet alleen zijn baasje te waarschuwen voor een bedreiging, maar ook om wat dan ook af te schrikken.

Terwijl de Duitse herdershond in de jaren dertig zowel in de Verenigde Staten als in de rest van Europa floreerde, bleef de SV veel invloed uitoefenen op de wereldwijde standaard van de GSD. witte Zwitserse herders kunnen binnenshuis rustig zijn, maar ze hebben veel beweging nodig om gezond te blijven. Witte Zwitserse herders accepteren honden en andere huisdieren graag als onderdeel van hun familiegroep, maar kunnen agressief zijn tegenover andere honden die ze niet zo goed kennen. De Zwitserse herder, ook wel de witte Zwitserse herdershond of Berger Blanc Suisse genoemd, is oorspronkelijk een soort van de Duitse herdershond.

In de loop der jaren zijn honden die naar speciale shows van de White German Shepherd Dog Club gaan, uniformer geworden in type, temperament, grootte en gezondheid. In werkelijkheid bestaat de gedachte dat witte Zwitserse herders slechts de witte Duitse herders zijn die op een bepaald moment in de geschiedenis als een fout werden beschouwd, nog steeds rond. White Swiss Shepherds hebben hondenvoer van hoge kwaliteit nodig dat geschikt is voor de leeftijd, of het nu commercieel of zelfgemaakt is (onder toezicht en goedkeuring van een dierenarts). De White Swiss heeft een redelijk smalle maar diepe borst die ook ver naar achteren reikt, waardoor hij een grote capaciteit heeft, en de magere buik is redelijk goed verstopt.

Deze krachtige, middelgrote honden hebben veel van dezelfde kenmerkende kenmerken van een Duitse herder. Tegenwoordig komen deze honden bijna net zo vaak voor als hun tegenhangers van de Duitse herder, hoewel ze minder van hetzelfde militaire gebruik zien. Het lichaam van de witte Zwitserse herdershond is langer dan groot, met de achterpoten iets langer dan die aan de voorkant. Zoals bij alle andere hondenrassen, zullen witte Zwitserse herders hun volledige leven leiden als ze een gelukkig leven leiden en de juiste voeding krijgen.

Dat de Duitse herder de favoriete hond is voor vele functies spreekt boekdelen over zijn trainbaarheid, en dat is een kracht die ook de Witte Zwitser bezit.