Zijn witte Zwitserse herders goede gezinshonden?

Deze herdershond is een actief en loyaal familiehuisdier en doet het zelfs goed met kinderen, zolang ze maar van jongs af aan goed zijn opgeleid en gesocialiseerd. Net als de GSD is de Zwitserse herder alert, beschermend en houdt hij ervan om uitgedaagd te worden door veel activiteit. Ze zijn ook allebei herdershonden in hart en nieren. Maar wat hen onderscheidt, is gedrag, uiterlijk en rasclassificatie.

Witte Zwitserse herders en Duitse herders hebben een gemeenschappelijke afkomst. Net als Duitse herders zijn Zwitserse herders alert, beschermend en zeer intelligent, maar Zwitserse herders zijn rustiger en zachter. Ze zijn minder agressief en „serieus” dan Duitse herders en zijn ook meer gehecht, zelfs aanhankelijk, aan hun eigenaar. Daarom worden ze niet gebruikt voor politie- of militair werk.

Er is ook een verschil in vachtkleur. Hoewel Duitse herders meestal bruin en zwart of helemaal zwart zijn, is de Zwitserse herder alleen helemaal wit. Zwitserse herders zijn goede gezinshonden vanwege hun levendige, vriendelijke, attente en over het algemeen stabiele temperament. Deze honden zijn erg intelligent en ontvankelijk, waardoor ze zeer trainbaar zijn en een uitstekende keuze voor een gezin met kinderen.

Het is een hond die graag in het middelpunt van het gezinsleven staat en vreselijk smacht als hij alleen wordt gelaten of voor langere tijd buiten wordt opgesloten. Witte Zwitserse herders accepteren honden en andere huisdieren graag als onderdeel van hun familiegroep, maar kunnen agressief zijn tegenover andere honden die ze niet zo goed kennen. Ondanks de discussies rond de erkenning van de witte Zwitserse herder in sommige landen, zoals de VS, bestaat er geen twijfel over dat de Berger Blanc Suisse een uitstekende familiehond is met een aangename en onweerstaanbare persoonlijkheid. Hoewel dit ras is ontwikkeld als herdershondenras en oorspronkelijk bedoeld was om de kudde te hoeden en te beschermen, vereist de FCI niet dat ze een werkproef ondergaan.

De witte Zwitserse herdershond is een ongelooflijk toegewijde en loyale hond die goed overweg kan met kinderen en mensen in het algemeen. De zeldzaamheidsmythe van de Witte Zwitserse herders kan in verband worden gebracht met het feit dat de witte Duitse herder zeldzaam is. Hoewel over hun status door de jaren heen is gedebatteerd, houden witte Zwitserse herders van plezier en zijn ze gemakkelijk in de omgang en verdienen ze internationale erkenning. Een actieve rol spelen, zoals de hond gebruiken om boodschappen van de plaatselijke supermarkt mee naar huis te nemen, is de ideale manier om een Witte Zwitser fit en tevreden te houden.

Dat de Duitse herder de favoriete hond is voor vele functies spreekt boekdelen over zijn trainbaarheid, en dat is een kracht die ook de Witte Zwitser bezit. Het lichaam van de witte Zwitserse herdershond is langer dan groot, met de achterpoten iets langer dan die aan de voorkant. Ze begonnen zorgvuldig te worden gefokt en hun kenmerken waren iets „milder” dan die van de Duitse herders. Men denkt dat de witte Zwitserse herders ver geworteld zijn in de witte lijnen van de Thüringer herder, de herdershond die typerend was voor de Duitse regio met dezelfde naam.

Het ras heeft de meeste gezondheidsproblemen die bij de Duitse herder voorkomen, waarbij gewrichtsaandoeningen een bijzonder veel voorkomend probleem zijn, maar het heeft desondanks een zeer goede levensverwachting voor honden van grote rassen van ongeveer 12 tot 14 jaar. De geschiedenis van de Zwitserse herders is nauw verweven met die van de Duitse herders, maar de witte honden hebben een ingewikkelde registratie en erkenning als ras. De Witte Zwitser heeft nog niet de wereldwijde erkenning van de Duitse herder gekregen en kan dus nog geen direct herkenbare leden van beroemdheden opeisen.