Waarom is het een Zwitserse herder?

De witte Zwitserse herder is een hondenras dat oorspronkelijk uit Zwitserland komt en afstamt van de witte herders die naar Zwitserland zijn geïmporteerd. Het is een middelgrote tot grote hond van ongeveer 22 tot 26 centimeter lang en weegt tussen de 55 en 88 pond. De levensduur van dit ras is ongeveer 12 jaar. De Zwitserse herder, ook wel de witte Zwitserse herdershond of Berger Blanc Suisse genoemd, is oorspronkelijk een soort van de Duitse herdershond.

De hond staat bekend om zijn loyale, alerte, vriendelijke, levendige en evenwichtige temperament en zijn opmerkelijke vermogen om getraind te worden. Zorg ervoor dat je training op basis van positieve beloningen volgt, want witte Zwitserse herdershonden kunnen overdreven gevoelig zijn voor hoe ze worden behandeld. De witte Zwitserse herder heeft geen professionele verzorging nodig, een keer per week een goede borstel voor de halflange vacht en misschien twee keer per week voor de lange vacht. Tegenwoordig worden witte Duitse herders niet erkend, en ook de witte Zwitserse herdershond wordt in de AKC niet als eigen ras erkend.

In 1930 werd de witte Zwitserse herdershond beschouwd als een ander ras dan de Duitse herder, omdat hij zich door zijn kleur en kleine kenmerken onderscheidde. Daarom werd in 1995 de American White Shepherd Association opgericht en heeft hard gewerkt aan de erkenning van witte Zwitserse herders als een apart ras in Amerika. De witte Zwitserse herdershond lijkt erg op een Duitse herder, en dit komt omdat ze oorspronkelijk zijn gemaakt op basis van witte exemplaren van het Duitse herderras. Twee uur per dag, met daarbovenop extra tijd voor training en mentale oefeningen, zal de Witte Zwitserse herder gelukkig en tevreden houden.

Zwitserse herders hebben een dikke sabelstaart (met een lichte kromming aan het uiteinde) die tot aan het spronggewricht reikt en meestal laag wordt gedragen. In werkelijkheid bestaat de gedachte dat witte Zwitserse herders slechts de witte Duitse herders zijn die op een bepaald moment in de geschiedenis als een fout werden beschouwd, nog steeds rond. Op het gezicht hebben de Zwitserse herders een langwerpige snuit, vergelijkbaar met de wolfachtige snuit van de Duitse herder. De FCI herhaalt het evenwichtige temperament van de Zwitserse herder met vergelijkbare termen door het ras te omschrijven als „nooit bang of agressief zonder provocatie”.

De zeldzaamheidsmythe van de Witte Zwitserse herders kan in verband worden gebracht met het feit dat de witte Duitse herder zeldzaam is. De witte Zwitserse herder is middelgroot, met een gewicht tussen de 25 en 40 kg en een schofthoogte die gewoonlijk tussen 53 en 66 cm ligt. Dus als u dit ras overweegt en alles wilt weten over de Witte Zwitserse herder, bent u hier aan het juiste adres.