Zijn Duitse herders met blauwe ogen zeldzaam?

Een genetische variatie kan ervoor zorgen dat Duitse herders blauwe ogen hebben, maar het is ongelooflijk zeldzaam en fokkers beschouwen het als een fout, volgens All About Shepherds. Herders met de variatie worden vaak Blue German Shepherds genoemd. Blauwe ogen worden bij Duitse herders als een fout beschouwd. Ze kunnen voorkomen dankzij een genetische variant bij raszuivere honden.

Ze maken echter geen deel uit van de rasstandaard en worden niet als „normaal” beschouwd. Volbloedige Duitse herders kunnen blauwe ogen hebben, maar dit is zeer zeldzaam. Blauwe ogen bij Duitse herders worden veroorzaakt door een genetische mutatie in de raslijn, aangezien de meeste Duitse herders bruine ogen hebben. Duitse herders kunnen blauwe ogen hebben, maar het is zeer zeldzaam.

Zolang de blauwe oogkleur te wijten is aan het feit dat beide ouders een recessief gen voor die oogkleuring hebben doorgegeven, kan de Duitse herder raszuiver zijn en hoeft u zich geen zorgen te maken over ooggerelateerde gezondheidsproblemen. Deze honden, ook bekend als Siberische herders of Duitse husky's, erven vaak blauwe ogen van hun husky-ouders. U kunt af en toe een paar puppy's met blauwe ogen krijgen als u twee honden met bruine ogen fokt, ervan uitgaande dat ze allebei een recessieve eigenschap met blauwe ogen hebben. Hoewel veel hondenbezitters Duitse herders met blauwe ogen aantrekkelijk vinden, beschouwen fokkers dit als een fout en zullen ze daarom niet opzettelijk honden met blauwe ogen fokken.

Deze gezondheidsproblemen zijn waarschijnlijk het gevolg van de afname van het pigment dat de hond aanmaakt, wat leidt tot problemen met de ogen en oren. Het komt vaak voor dat puppy's van Duitse herders worden geboren met een mistige blauwe kleur aan hun ogen, maar naarmate ze meer dan een paar weken ouder worden, veranderen die ogen naar hun uiteindelijke kleur, normaal gesproken een bruine tint. Deze honden worden niet iets speciaals genoemd waardoor ze zich onderscheiden van Duitse herders met bruine ogen. Honden met het merle-gen hebben dus witte vlekken op hun lichaam en gezicht, en ze hebben vaak blauwe ogen.

Als uw GSD echter bruine ogen had en ze plotseling blauw werden, moet u uw hond laten onderzoeken door de dierenarts, omdat dat een teken kan zijn van een onderliggende gezondheidstoestand die moet worden aangepakt. Er is geen reden om een Duitse herder met blauwe ogen te vermijden vanwege de kans op gezondheidsproblemen — het lijkt de kansen gewoon niet zo veel te vergroten. Een albinohond zal dus niet alleen een zuiver witte vacht hebben, maar ook de huid rond zijn neus en ogen zal heel lichtroze zijn. Aan de andere kant zijn de meeste andere ooggenen recessief; de hond heeft er twee nodig om de andere oogkleur te ontwikkelen.

In plaats daarvan richten veel van hen zich op het voldoen aan de rasstandaard, wat betekent dat honden met blauwe ogen niet worden gebruikt in fokprogramma's. Ze zullen het fokken van deze honden waar mogelijk vermijden, hoewel er af en toe honden met blauwe ogen kunnen opduiken. Duitse herders met blauwe ogen kunnen twee blauwe ogen hebben, of ze kunnen vreemde ogen hebben met een blauw oog en een bruin oog. Een groot verschil tussen witte Duitse herders en albino's is dat het gen voor albinisme zowel de huid en ogen als de vacht aantast.