Welk type herder verhaart niet?

Alle herders zullen minder vervellen en minder huidschilfers produceren dan Duitse herders. Er zullen echter honden zijn met vachten die meer lijken op die van Duitse herders en anderen met vachten die meer op die van poedels lijken. De Belgische Mechelse herder weegt ongeveer 40 tot 50 pond, maar sommige kunnen meer dan 80 pond wegen. Ze hebben een kort, recht uitgesneden vacht die gemakkelijk te onderhouden is en voorkomt dat ze verharen.

De Australische herdershond is lief en opvallend en is net zo bedreven in het bewaken van vee als in het hoeden ervan. Alle soorten Belgische herdershonden zijn intelligent, behendig en atletisch, maar ze kunnen ook een uitdaging zijn om mee te leven. Hoewel ze bekend staan om hun klassieke alerte blik met rechtopstaande oren, hebben sommige Duitse herders zelfs tot in de volwassenheid een of twee slappe oren. Als je op zoek bent naar een hond om mee te concurreren, dan is een Collie- of Duitse herdershond een uitstekende keuze.

In tegenstelling tot sommige andere herdershonden hebben Belgische herders een prooi-instinct dat hoger is dan normaal en zijn ze geneigd om achter alles aan te jagen wat beweegt. De Amerikaanse miniatuurherder lijkt op de Australian Shepherd en is een paar centimeter korter dan zijn antipodische neef, maar heeft een vergelijkbare opvallende kleur. Ze zijn misschien niet zo bekend als sommige andere herderrassen, maar de Bergamasco Sheepdog heeft veel te bieden. Het komt zelden voor dat een Amerikaanse miniatuurherder ter adoptie wordt aangeboden, wat een bewijs is van hoe lief ze zijn.

Een Anatolische herder zal zijn kudde, familie, kinderen en vrijwel al het andere beschermen met „felle bezitterigheid”. Ja, maar ze lijken niet veel voor te komen, hoewel Duitse herders tot de meest voorkomende rassen behoren. Dat is niet verwonderlijk, want het „ras” is afkomstig van honden van het type Collie die uit Schotland zijn geïmporteerd. Qua temperament kunnen beide agressief worden, en dit geldt ook voor de Duitse Shepherd Pitbull-mix.

Als je hun natuurlijke atletiek en intellect kunt kanaliseren, zal elk van de Belgische herderrassen bedreven blijken te zijn in verschillende hondensporten. De Rough Collie „is een grote maar lenige herder, terwijl de meeste mensen aan de kleinere Border Collie denken als ze aan herdershonden denken.